Testvérek szoptatása


Szoptatási tapasztalataim, tandem szoptatás, szoptatás terhesség alatt


Tandem szoptatás

Amikor valaki még szoptat és úgy esik teherbe, majd a két gyermek együtt szopizik, illetve ikrek szoptatását nevezzük tandem szoptatásnak.

Amikor első gyermekem két éves volt és még szopizott, teherbe estem, és a terhesség alatt, majd a szülést követően még öt hónapig őt is szoptattam.

A szülészorvosommal megbeszéltük, hogy a terhesség alatt nyugodtan szoptathatok, ha úgy érzem, hogy az jó nekünk, de folyamatosan figyeljek magamra. Mind a fizikai jelzéseket, mind a lelkieket vegyem komolyan.

A szoptatás hatására az anya szervezetében egy oxitocin nevű hormon kezd el termelődni, ami a szüléskor a méhösszehúzódásokat is generálja, ezért a túl sok szoptatás idő előtt beindíthatja a szülést, illetve fájdalmas méhösszehúzódásokat, s emiatt olykor vetélést okozhat. Természetesen nincs két egyforma kismama szervezet, van aki semmit nem érez, míg más elvetélhet. Tandem szoptatás alatt a kismama testének minden jelzését komolyan kell venni és a szülészorvossal is meg kell beszélni.

Szerencsére nekem nem volt semmi fizikai jelzésem. Lelki annál inkább. Főleg a terhesség vége felé, nagy pocakkal, már egyre nehezebben ment a szoptatás. Egyszerűen túl nagynak éreztem már a csemetémet, hogy szoptassam. Ugyanakkor ez az érzés hullámzó volt és véglettől végletig ment.

Egyik pillanatban úgy éreztem, hogy egyszerűen már az ölemben sem fér el, nemhogy még oda is bújik szopizni, nyomja pocakomat, a másikban pedig, ha nem volt a közelemben, akkor majd megőrültem és folyton ölelgettem volna. Ő mindenesetre nagyon igényelte továbbra is a szopit.

Eljött a szülés napja, ami 8 nappal a kiírt időpont előtti napra esett. Kislányomat felkészítettem rá, hogy mi fog történni és nem leszek otthon pár napig, és ő már nagyon várta a kistestvér érkezését. A szülés utáni egyik látogatáson kislányomat a folyosón szoptattam meg. 8) Biztos ez is segített, hogy a tejbelövelléssel semmi gondom nem volt. Nem gyulladt be a mellem és a mellbimbóm sem.

Az újszülött kisfiam úgy jött a világra, mintha valaki direkt felvilágosította volna a szopás témájában, mert tökéletesen tudta mit kell tennie és azt körülbelül három óránként tette meg.

Amikor hazamentünk a kórházból a kislányomon persze jelentkeztek a féltékenység tünetei és abban is megnyilvánult, hogy napi többször is igényelte ismét a szopizást. Visszaállt a napi 4-5 cicizésre és volt olyan is, hogy egyszerre szoptattam meg kettejüket, egyszerűen nem volt más választás.

Egy alkalommal a pici baba három vagy négy hetes korában, egy hétvégére elutazott a férjem és a kislányom a nagyszülőkhöz. Így csak a pici szopizott és én pedig egyre rosszabbul éreztem magam: elkezdett fájni a fejem (pedig sosem! szokott), lázasnak éreztem magam, rosszul voltam, a melleim feszültek, nem tudtam, hogy vajon mitől lehet, betegség, vagy ettem valamit. Végül, amikor a lányom újra szopizott a hazaérkezésük után, szinte egycsapásra elmúlt az egész: kezdett begyulladni a mellem a sok tejtől, mivel a pici nem tudott kettőjük helyett szopizni és a rendes kiürítés, amit csak a lányom tudott megtenni, rögtön elmulasztotta a dolgot.

Kislányom szépen fokozatosan visszaállt a napi egyszeri szopásra, még öt hónapig szopizott, 37 hónaposan már én választottam el, mert úgy éreztem eljött az ideje. Szerencsére ebben segítségemre volt az ovi közeledte, ő ugyanis nagyon akart menni a gyerekekkel játszani, én pedig ezt kihasználva magyaráztam neki, hogy az ovisok már nem ciciznek. Egyre nagyobb lett a szopizások között eltelt napok száma, míg egyszer csak nem kellett több.

Az ovit hamar megszerette és a mai napig is szereti, a tesójával viszonylag jól megvannak, szeretik egymást és egyáltalán nem szoktak nagyokat veszekedni, vagy verekedni. Úgy gondolom, hogy egy természetes irigység van bennük, de ez a kicsire is igaz.

A kisfiam azóta már 23 hónapos és még eléggé ragaszkodik a szopihoz. Tervezünk még egy kistestvért mostanában. Ha a kisfiam továbbra is igényli a szoptatást, akkor én megadom neki, persze csak akkor, ha nem lesz gond a terhesség alatt.

Otthon vagy a kicsivel?
A legjobb alkalom arra,
hogy megtanulj angolul,
saját időbeosztással egy
különleges angol
nyelvkönyvből:


Kezdő Angol nyelvkönyv

További cikkek:

Szoptatási tapasztalataim - - - A bimbóvédő védelmében - - - Igény szerinti szoptatás

Ki segíthet a szoptatásban? - - - Szoptatással kapcsolatos hasznos weboldalak

A szoptatási szaktanácsadó - - - Elválasztás vagy elválasztódás? - - - Otthoni játékötletek

Hordozókendős tapasztalatok
- - - Hordozókendős linkgyűjtemény

Mondóka-tár

Távmunka információs lap - - - A legjobb ANGOL NYELVKÖNYV !! - - - Kosárfonás blog

Egészségmegőrzés cikkek - - - Természetes étrendkiegészítők


© 2009 Testvérek szoptatása ©

Külső hirdető cégeket is használunk hirdetéseink megjelenítésére. Ezek a cégek felhasználhatnak egyes adatokat (nem használhatják fel azonban nevét, e-mail címét vagy telefonszámát) ezen vagy más webhelyen végzett látogatásáról, annak érdekében, hogy megfelelő (és Önt érdeklő) hirdetéseket biztosíthassanak.
Ha további tájékoztatást szeretne kapni erről a gyakorlatról, kérjük, kattintson ide.