Ki segíthet a szoptatásban?


Legfontosabb a felkészülés, de ha mégsem megy...


Szoptatott babák

Vegyük alapul azt az esetet, hogy olyan kismamának van szüksége segítségre, aki nem nagycsaládos környezetben nőtt fel, azaz nem voltak körülötte idősebb női családtagok, nem láthatta, hogyan szoptatják, gondozzák a babákat. Távoli rokonságban sem, vagy csak ritkán találkozhatott kisbabával. Manapság nagyon sokan nőnek, vagy nőttek így fel: a minta hiánya nélkül.

Alapvető és legfontosabb segítség mi magunk lehetünk azzal, hogy felkészülünk nem csak a várandósságra, nemcsak a szülésre, hanem a babagondozásra is, és legfőképpen a szoptatásra.
A baba megszületése után minden gondolatunk, cselekedetünk, és nehézségeink nagy része a szoptatás körül fog forogni.

Olvassunk hát sokat a szoptatásról, akár az interneten, akár a kismamáknak szóló magazinokban, könyvekben, szoptatós kiadványokban. Rengeteg ilyen van, csak el kell olvasni őket.

Sajnos olykor hiába olvasunk eleget, a gyakorlat során mégiscsak akadhatnak nehézségeink, ilyen esetekben kérhetünk segítséget már rögtön, a szülést követő napokban a kórházban. A csecsemősnővérek nem mindegyike fog tudni segíteni, azt is meg kell érteni, hogy ők általában kevesen vannak és rengeteg a dolguk, de a feladataik közé az is beletartozik, hogy segítsenek a szoptatás megkezdésében, ha az anya nem boldogul.
A kórházban tanácsot kérhetünk olyan anyától is, akinek már megy a szoptatás, esetleg második, vagy harmadik babáját szoptatja, de vegyük figyelembe, hogy ő is fáradt és pihenésre vágyik.

A hazaérkezés után a védőnő feladata, hogy a babagondozással kapcsolatosan segítséget nyújtson. Ha kell, akkor a lakásra is kimegy, hogy ott nyújtson segítséget, nyugodt körülmények között. Neki nemcsak a babával, hanem a kismamával kapcsolatos gondokat is, akár lelkieket is, meg lehet említeni.

Ha nem sikerül a szoptatás, és sem a családtól, sem a védőnőtől nem kapunk használható segítséget, vagy aggályaink vannak a tanácsok minőségét illetően, akkor feltétlenül keressünk és hívjuk fel egy szoptatási szaktanácsadót.

A szoptatási szaktanácsadók olyan önkéntes édesanyák, akik saját szoptatási tapasztalataikon túl a képzésük során elsajátított ismereteik birtokában igyekeznek segítséget nyújtani a hozzájuk forduló édesanyáknak. A szoptatási szaktanácsadókat a La Leche Liga képzi.

Szoptatási szaktanácsadók listája, elérhetősége: http://www.ibclc.hu/elerhetoseg

Léteznek szoptatási baba-mama csoportok is, érdeklődni kell a lakóhelyünkhöz közel eső közösségi házakban, egészségházakban, játszóházaknál (pl.: Máltai Játszótér), ahol helyet tudnak biztosítani ilyen összejöveteleknek.

Szoptatási ambulancia: A budapesti Szent István Kórházban Magyarországon elsőként nyílik lehetőség arra, hogy az édesanyák éjjel-nappal feltehessék szoptatással kapcsolatos kérdéseiket, sőt, személyesen is igénybe vehetik a szakemberek segítségét.

Internettel rendelkezőknek ajánlom a következő két oldalt, ahol online kérdéseket tehetnek fel, illetve az összes korábbi kérdésre adott válasz is megtekinthető. Higyjük el, nem csak nekünk adódnak problémáink:

Makai Kinga védőnő, szoptatási szaktanácsadó

Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus, szoptatási szaktanácsadó


Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, IBCLC szoptatási szaktanácsadó, dúla közreműködésével megszületett egy oktatócsomag (2db DVD, 1db CD, ajándékok), amely minden fontos tudnivalót tartalmaz, amit csak érdemes tudni a szoptatással kapcsolatban. Gyakorlati útmutatás a szoptatáshoz.
A www.szoptatasrafelkeszito.hu weboldalon megtalálható a szoptatásra felkészítő oktatócsomag, ugyanitt a sikeres szoptatás titkai ingyenes e-tanfolyamra is fel lehet íratkozni.


Ajánlott könyvek, kiadványok szoptatással kapcsolatban:

Márta Guóth-Gumberger, Elizabeth Hormann: Szoptatás
Kiadja: Sanoma Budapest Kiadói Rt.
Megrendelhetõ a Kismama magazin szerkesztõségétõl

La Leche Liga tájékoztató füzetek
Megrendelhetõk: LLL Magyarország, Budapest, 1022., Herman Ottó u. 18.
Telefonon: 202-2157
emailen: info@lll.hu
www.lll.hu

Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás
Kiadja: Sanoma Budapest Kiadói Rt.
Megrendelhetõ: LLL Magyarország, Budapest, 1022., Herman Ottó u. 18.
Telefonon: 202-2157
emailen: info@lll.hu
További cikkek:

Testvérek szoptatása- - - Szoptatási tapasztalataim- - - A bimbóvédő védelmében

Igény szerinti szoptatás - - - Szoptatással kapcsolatos hasznos weboldalak

A szoptatási szaktanácsadó - - - Elválasztás vagy elválasztódás? - - - Otthoni játékötletek

Hordozókendős tapasztalatok
- - - Hordozókendős linkgyűjtemény

Mondóka-tár

Távmunka információs lap - - - A legjobb ANGOL NYELVKÖNYV !! - - - Kosárfonás blog

Egészségmegőrzés cikkek - - - Természetes étrendkiegészítők


© 2009 Ki segíthet a szoptatásban? ©

Külső hirdető cégeket is használunk hirdetéseink megjelenítésére. Ezek a cégek felhasználhatnak egyes adatokat (nem használhatják fel azonban nevét, e-mail címét vagy telefonszámát) ezen vagy más webhelyen végzett látogatásáról, annak érdekében, hogy megfelelő (és Önt érdeklő) hirdetéseket biztosíthassanak.
Ha további tájékoztatást szeretne kapni erről a gyakorlatról, kérjük, kattintson ide.