Játékötletek


Játéktippek, játékötletek, szülői felügyelet mellett


Játékötletek

Kinek ne lenne otthon a gyerekszobában az ismerős játékok garmadája, a régi nagy kedvencek, vagy netán az újdonsült szerzemények, akár a TV-ből ismert hírességekkel fémjelezve (pl.: Thomas).
Akárhogy is, sokszor tapasztaljuk, hogy gyermekünk már nem szívesen játszik a játékokkal, a hajdanán oly kedves maci, póni, vagy mozdony már nem vált ki izgalmat belőle, de még csak rajzolni, gyurmázni, vagy építőzni sem tudjuk rávenni. Legtöbbször egyébként csak a társaságunkat igényli, és ha vele vagyunk, akkor szinte mindegy mivel játszunk, ő élvezi. Mégis van pár olyan játék, ami szinte mindig sikert arat, főleg azért, mert nem mindennap van kéznél, s néhányuk mellett akár a konyhába is kiugorhatunk olykor... Mindenképpen mérlegeld, hogy gyermeked életkorának alkalmas-e a játék.

Ha a konyhában főzöl, adj olyan tálakat, edényeket, fakanalat, kicsit különlegesebb dolgokat a gyermeknek, amelyekkel tud főzöcskézni és amiket egyébként nem szokott elérni, látni. Régi, nem használatos kotyogós kávéfőző, amit szétszedhet és összerakhat, szita, szűrő, fedeles műanyag dobozok, és adj olyan apróságokat, amiket töltögethet egyikből a másikba: gesztenyék, makkok, diók, mogyorók (héjasan), ezek elég nagyok ahhoz, hogy ne nyelje le őket. Lehet közben mondókázni...

Konyhai játék lehet még a mosogatás, Székre állva, élvezni fogja a bedugott mosogatóban pancsolást, a langyos vizet vékonyan csurgatva, a szivaccsal műanyag tányérokat, tölcsért, kanalat nyugodtan mosogathat. Készíthetsz neki védőöltözetet nagyobb méretű szatyorból, a nyaknak és a kezeknek nyílást vágva, plusz ajánlok még egy vízhatlan előkét is hozzá, de így is vizesek lesztek, és valószínűleg át kell majd öltöztetned utána. 8))

Kisgyermeked korától függően élvezheti az összegyűjtött, még nem kidobott műanyag flakonokkal a játékot. Üresen és kevés vízzel is odaadhatod neki, akkor legyen jól rátekerve a kupakja. Gyakorolhatja vele a kupak tekergetését, gurigázhat vele, nagyobbacskák pedig akár még tekézhetnek is vele egy labdával, vagy zoknigombóccal. Zajallergiásoknak nem ajánlott!

Adj a gyermeknek egy tálnyi kupakot, befőttesüveg fedőt és ruhacsipeszt, garantáltan elszórakoztatja magát vele.

A szobában gyakran építünk akadálypályát az otthon megtalálható lépésálló dolgokból, mint pl.: stabil sámlik, felfordított dobozok, kosarak, kibontatlan pelenkáscsomagok, párnák, hullahopp karika, kisasztalka, ami alatt átbújhat. Nagyon élvezi a kis egyéves és a nagy négyéves is. Figyeljünk rá, nehogy esés közben beüsse valahová a gyermek a fejét.


Ha már biztosak vagytok benne, hogy nem mentek aznap sehová, akkor nyugodtan kifesthetitek egymás arcát. Gyermeked nagyon fogja élvezni, ha miután őt kifestetted cicának, vagy bajszos-szakállas kalóznak, megengeded neki, hogy ő is kifessen téged. Meghitt, bensőséges játék és nem kell közben rohangálni, pörgetni, kergetőzni (mert hát nálunk a legjobb játék a kergetőzés, a bújócska, vagy a pörgetés anyával, akrobatikázás apával, gondolom nem vagyunk ezzel egyedül). Arcfestékkel, ujjfestékkel, vagy akár golyóstollal is lehet festegetni időnként, de vigyázzuk, mert ez utóbbi szúrhat.

Minden gyerek imád kincsek között turkálni és megvizsgálni minden apróságot, amit általában nem engednek nekik megfogni sem. Ha ott vagy vele és figyelsz rá, hogy ne dobáljon szét és ne nyeljen le semmit, akkor nyugodtan megnézheti a kincseket, mint pl.: egy dobozkányi ékszert (bizsuk, nyakláncok, órák, gyűrűk, fülbevalók, karkötők, medálok, hajcsatok), adj hozzá kis tükröt is, és nem baj, ha a fiúk is megnézegetik, felpróbálják ezeket. Kincs lehet még a gombgyűjteményed, üveggolyók, csavarok (ezeket össze és szét is lehet tekergetni), a varrósdobozod tartalma (azért a tűk nélkül), vagy bármi más, amit máskor biztosan nem adnál neki oda, mert nem a kezébe való. El lesz bűvölve, hogy most szabad neki ezzel játszani.

A piknikezés is lehet fiús és lányos játék egyaránt: plédet terítsetek le a szobában és ott terítsetek meg, egyétek meg a vacsorát.

A szembekötősdi is jó játékötlet lehet, ezt többféleképpen is lehet játszani. Mi leginkább akkor szoktuk játszani, amikor betegség idején infralámpázom a gyerekek arcát. Ilyenkor egy hajpántot adok a gyerekekre és így takarom el a szemüket, (ezzel nekik is könnyebb, hogy ne nyissák ki), aztán pedig mindenféle tárgyat adok a kezükbe és ki kell találniuk, hogy az micsoda.

További játékötletek:

Kuckózás, zseblámpázás, gyertyázás a sötétben (ne hagyd magára), rajzolás nagy tapétamaradékra, vagy csomagolópapírra a földön, lufizás, papírlabdák gyártása és dobálása egy kosárba, vagy szanaszét, só-liszt gyurmázás...

Végül, de nem utolsósorban három olyan dolog, amit ugyan meg kellett venni, de ki lehet fogni akciósan is időnként, viszont évek óta nagy sikert aratnak és egyszerűen nem lehet megunni. Rendeltetésén túl, részt szoktak venni ezek a játékok más játékokban is:, mint üveggolyózás, labdázás, kuckózás, akadálypályázás,... ami csak eszetekbe jut. Ezek pedig a szobahinta, amit az ajtófélfába feltett akasztóba lehet felakasztani, a szobai csúszda és a trambulin. Hihtetlenül fejlesztik a gyermek mozgását, ügyeségét, egyensúlyérzékét.
Mi panellakásban laktunk, most is egy kétszobás lakásban, ahol nem sok hely van, de nem bánom, mert annyira szeretik, és így esős időben is jót tudnak mozogni, szórakozni ezekkel. Nyáron pedig akinek van kertje, ki is viheti játszani az udvarra.

Kellemes szórakozást kívánok! :)Hogyan tanuld meg az angol nyelvtant 3 hónap alatt?

Angol nyelvkönyv

Hogyan tanuld meg az angol nyelvtant 3 hónap alatt?Nézd meg az eddigi hozzászólásokat!

Javasolj te is játékot, vagy csak szólj hozzá!

Neved:
Hozzászólás:

További cikkek:

Testvérek szoptatása - - - Szoptatási tapasztalataim - - - A bimbóvédő védelmében

Igény szerinti szoptatás - - - Elválasztás vagy elválasztódás? - - - Ki segíthet a szoptatásban?

A szoptatási szaktanácsadó - - - Szoptatással kapcsolatos weboldalak

Hordozókendős tapasztalatok
- - - Hordozókendős linkgyűjtemény

Mondóka-tár

Távmunka információs lap - - - A legjobb ANGOL NYELVKÖNYV !! - - - Kosárfonás blog

Egészségmegőrzés cikkek - - - Természetes étrendkiegészítők


© 2009 Játékötletek cikk ©

Külső hirdető cégeket is használunk hirdetéseink megjelenítésére. Ezek a cégek felhasználhatnak egyes adatokat (nem használhatják fel azonban nevét, e-mail címét vagy telefonszámát) ezen vagy más webhelyen végzett látogatásáról, annak érdekében, hogy megfelelő (és Önt érdeklő) hirdetéseket biztosíthassanak.
Ha további tájékoztatást szeretne kapni erről a gyakorlatról, kérjük, kattintson ide.