Igény szerinti szoptatás


Milyen gyakran, mennyi ideig szoptassak, elég-e a tejem...?


Igény szerinti szoptatás
Aki a szoptatásról kezd olvasni, az mindenképpen találkozni fog a technikai segítségeken túl azokkal a kérdésekkel is, mint milyen gyakran szoptassuk meg a babánkat, mennyi ideig szopjon egy alkalommal, mikor kezdhetjük el a hozzátáplálást, egyáltalán meddig jó egy babának a szoptatás, elég-e neki az anyatej, kell-e teáztatni mellette, van-e elég tejem, stb...

Mindezek a kérdések az igény szerinti szoptatást járják körül, és nem mindegy, hogy milyen tanácsot fogadunk el velük kapcsolatban.

Első terhességem előtt szinte csak a Kismama magazinban olvastam a szoptatásról, de nagyon sokat köszönhetek neki, mert ők teljes mértékben az igény szerinti szoptatás szemléletét hirdették, és minden kérdésemre megnyugtató, érzéseimnek nem ellentmondó válaszokat kaptam.

Kialakult bennem egy kép az optimális szoptatásról, melyben a babám akkor szophat, amikor szüksége van rá, olyan gyakran, amikor azt ő igényli, és olyan hosszú ideig, ameddig neki az kell. Megtudhattam, hogy a szoptatás nem csupán táplálék, hanem lelki megnyugvás, biztonságérzet is az anya közelében, ölében, hiszen kilenc közös hónap elteltével nem lehet egyik pillanatról a másikra elszakítani minket egymástól. A babának, mint egy kis kengurunak, még hosszú ideig szüksége van édesanyja figyelmére és melegére, hogy később egyre magabiztosabban, fokozatosan egyre nagyobb távolságokat megtéve fedezhesse fel a világot.

Az igény szerinti szoptatás tehát azt jelenti, hogy ha a babám másfél óráig igényelte a szopást, akkor másfél óráig szopott. Ha ezek után háromnegyed órával ismét szeretett volna szopizni, akkor azt is megkapta. Az első időszakban nagyon sokáig és sokszor, napi 10-12 alkalommal is szopott, nem volt különbség nappal és éjjel között. Éppen ezért minden időmet neki szenteltem, a házimunkát megosztottam férjemmel, sokszor a nagyszülők jöttek segíteni, hiszen a fáradtság elmondhatatlan volt. De megérte.

A tejem mindig elég volt, igaz sokszor aggódtam, hogy vajon elég volt-e, vagy eleget evett-e, mert a gyarapodása nem volt állandó, voltak stagnáló időszakok, de ez természetes. Olvastam is, de rá is jöttem arra, hogy amikor ritkábban szopott, akkor a tejem is kevesebb lett, gyakoribb szoptatási periódusok után pár nappal pedig több lett a tejem.

Egészen fél éves koráig szoptattam kizárólag anyatejjel, kevés kivételtől eltekintve a hasfájására való tekintettel, ugyanis akkor cukormentesen édeskömény teát adtam neki, szóval ezektől eltekintve nem kapott más ételt, vagy italt és kiválóan gyarapodott, egészséges volt.

Hat hónapos korában kezdtük el a hozzátáplálást, ami nem ment olyan egyszerűen. A babám nem volt hajlandó elfogadni a főtt ételt, továbbra is csak szopizni szeretett volna. Egy évesen már napi 10 kiskanállal fogadott el és emellett a szoptatást továbbra is igényelte, kiváltásról szó sem lehetett. Másfél éves elmúlt, amikorra elmondhattam, hogy jól eszik, mert napi 4-5-ször sikerült őt megetetni és olyankor már látszott, hogy fogy az étel...

A szopás iránti szükséglete továbbra is megmaradt, de mivel két éves korában teherbe estem és lelkileg is úgy éreztem, hogy ez már sok nekem, visszaszorítottuk napi egy, maximum két szopásra. A terhesség alatt végig, majd a kistestvérrel együtt még 5 hónapot, azaz összesen 37 hónapig szopizott.

Csodálatos időszak volt, sohasem fogom elfelejteni, és félek, hogy sohasem fogok már olyan közel kerülni hozzá lelkileg, mint akkor.

Mindenkinek, aki szeretné igény szerint szoptatni babáját, ajánlom, hogy rengeteget olvasson a szoptatásról. Nincs annál rosszabb, amikor hulla fáradtan és türelmetlenül találjuk szembe magunkat olyan problémákkal, amelyekre kész válaszok vannak, csak mi nem olvastuk még el őket és egyáltalán keresgélni kell őket. Rosszabb esetben olyantól kapunk, vagy kérünk tanácsot, akik jóhiszeműen olyan ötletekkel állnak elő, ami megnehezíti, vagy akár drasztikusan meg is rövidítheti a szoptatás időszakát és talán mi nem vesszük észre, hogy az sem nekünk, sem a babának nem jó.szoptatásOtthon vagy a kicsivel?
A legjobb alkalom arra,
hogy megtanulj angolul,
saját időbeosztással egy
különleges angol
nyelvkönyvből:


Kezdő Angol nyelvkönyv

További cikkek:

Testvérek szoptatása - - - Szoptatási tapasztalataim - - - A bimbóvédő védelmében

Ki segíthet a szoptatásban? - - - Szoptatással kapcsolatos hasznos weboldalak

Elválasztás vagy elválasztódás? - - - A szoptatási szaktanácsadó - - - Otthoni játékötletek

Hordozókendős tapasztalatok
- - - Hordozókendős linkgyűjtemény

Mondóka-tár

Távmunka információs lap - - - A legjobb ANGOL NYELVKÖNYV !! - - - Kosárfonás blog

Egészségmegőrzés cikkek - - - Természetes étrendkiegészítők


© 2009 Igény szerinti szoptatás ©

Külső hirdető cégeket is használunk hirdetéseink megjelenítésére. Ezek a cégek felhasználhatnak egyes adatokat (nem használhatják fel azonban nevét, e-mail címét vagy telefonszámát) ezen vagy más webhelyen végzett látogatásáról, annak érdekében, hogy megfelelő (és Önt érdeklő) hirdetéseket biztosíthassanak.
Ha további tájékoztatást szeretne kapni erről a gyakorlatról, kérjük, kattintson ide.