Hordozókendős tapasztalataim


Hordozás, babahordozás, hordozókendős tapasztalataim


Hordozókendő
A hordozókendő nagy segítség az anyának és a babának egyaránt.

Az első babám nagyon sokat sírt az első fél évben, nem szerette a babakocsit és a végén már csak úgy mertem elindulni vele az utcára, ha rögtön elalvás után betettem a babakocsiba. Sajnos legtöbbször fél órával ezután már fel is ébredt, persze üvöltve, és vagy hazarohantunk szirénázva, vagy kivettem, megpróbáltam megnyugtatni, szoptatni, ami kisebb-nagyobb sikerrel működött is.

Sokat volt a kezemben a babus, ( még másfél évesen is voltak hasfájós-büfi problémái ) és szerencsémre még az elején vettem meg a hordozókendőt.

Hordozókendőt használva igazán megkönnyíthettem a dolgomat otthon és az úton egyaránt. Ehhez persze a babának is élveznie kell az utazást, sajnos az is előfordult, hogy ő ezt nem tolerálta.

Próbálkoztam több napszakban, legközelebb másik pozíciót is kipróbáltam, közben sétálgattam, dúdoltam. Olyan is volt, hogy ha végképp nem bírta, vártam még pár hetet és akkor újra elővettem a kendőt. A kicsi korától is függ, hogy meddig érzi jól magát benne, nagyobbacska csemeténél már jobban variálhatjuk a hordozási módokat is.

Ha óvatosak vagyunk, hordozókendővel lehet a konyhában ügyködni, és ha nem is lehet mindent elvégezni, de legalább a főzéshez szükséges dolgokat előkészíthetjük, kisebb ételeket elkészíthetünk. Moshatunk és teregethetünk, vasalhatunk, elrakhatjuk a megszáradt ruhákat, rendet rakhatunk, megteríthetünk akár egyesével a tányérokat, evőeszközöket, ha félünk, hogy a csörgés felzavarja, hiszen minden apró elvégzett tevékenység pozitívan fogja lelkiállapotunkat is befolyásolni, és büszkék lehetünk utána, ha sikerült egy picit is haladni a házimunkával.

Bevásárlásnál a séta ringatása nagy valószínűséggel elaltatja a nyűgösködőt, a kendő megvédi őt a naptól, hidegtől, széltől, biztonságban érzi magát és még kezeink is szabadok, hogy a szatyrokat cipelhessük. Persze érdemes az időre is figyelni, a baba és a mi hátunk is elunhatja a dolgot.

Babakocsizáskor betehetjük a hordozókendőt a szokásos dolgok mellé. Ha távolabb vagyunk, akár a nagyobb gyermekkel a játszótéren, akkor jól jöhet, ha nem kell állandóan a babakocsit rángatni a kavicsban, fűcsomókon keresztül, hanem átválthatunk hordozásba. Aki a síró babát kiveszi a babakocsiból és úgy halad hazafelé, annak hordózóval sokkal könnyebb a dolga, hiszen a legkisebb babakocsival is fárasztó lépcsőzni, a padkákon fel-le, bejárati ajtókon ki-betaszigálni a kocsit egy kézzel. Ha elaludt a baba, akkor pedig óvatosan visszatehetjük a babakocsiba.

Használtam a hordozókendőt takarásnak, mikor út közben megszoptattam a babát. Egy félreeső padra lecsüccsenve, a kendő takarásában, árnyékában mások észre sem veszik mi folyik ott. 8)

Tömegközlekedésnél nagyságrendekkel egyszerűebb hordozóval és táskával, mint babakocsival közlekedni. Állhatunk is, de le tudunk vele ülni, ha úgy kényelmesebb.

Ha védőoltás után nehezen nyugszik meg, akkor a hordozóban hazafelé biztosan jobban elcsendesedik, mint a babakocsiban, hiszen érzi anya közelségét, jobban hallja ismerős, megnyugtató hangját. Felesleges az egész babakocsis hacacárét lecipelni egy szuri erejéig, legalábbis nekem nem volt kedvem még utána elvinni őt vásárolni vagy ilyesmi.

Sződy Judit – pszichológus, szoptatási tanácsadó, újságíró – szerint nem kell félni attól, hogy a baba megszokja az anyja közelségét, hogy túlságosan kötődni fog. Éppen az így nevelt babák fogják megtartani a bizalmukat a világ iránt, ők azok, akik könnyebben indulnak majd felfedezőútra, hiszen biztosak benne, hogy a mama mindig ott áll a háttérben, és vigyáz rájuk. Az érintés, az ölelés, a testmeleg nyújtása tehát nem egyenlő az elkényeztetéssel. Ez élettani igény, ugyanúgy, mint a táplálkozás.

Hordozzuk hát bátran babánkat óvón, nyugtatón, kényelmesen és praktikusan. Ami jó az anyának, az jó a babának.

A mi családunkban nagyon bevált. Apa és anya is hordozta a kicsiket. Akkor vettem a legtöbb hasznát, amikor a második babus még pici volt és a nagyobbal menni kellett a játszótérre.

A nagylányom már lassan 5 éves lesz, nem mondhatnám, hogy a sok babusgatástól nyámnyila lenne, sőt, eléggé belevaló kiscsaj, minden új dolog érdekli, mindent kipróbál, egy egészséges óvatosság van benne, szóval teljesen büszke lehetek rá. A kisfiam is már hamarosan 2 éves, ő is kinőtte már a hordozást, és szintén egy közvetlen, bátor kislegény.

Én még tartogatom a hordozókendőmet egy újabb kistestvérnek, de aki már kinőtte, takaróként, törölközőként vagy más kreatív módon újrahasznosíthatja ezt a szép és erős anyagot.

Otthon vagy a kicsivel?
A legjobb alkalom arra,
hogy megtanulj angolul,
saját időbeosztással egy
különleges angol
nyelvkönyvből:


Kezdő Angol nyelvkönyv

Hordozókendő

További cikkek:

Testvérek szoptatása - - - Szoptatási tapasztalataim - - - A bimbóvédő védelmében

Igény szerinti szoptatás - - - Szoptatással kapcsolatos hasznos weboldalak

Elválasztás vagy elválasztódásn? - - - Ki segíthet a szoptatásban? - - - A szoptatási szaktanácsadó

Hordozókendős linkgyűjtemény - - - Otthoni játékötletek


Mondóka-tár

Távmunka információs lap - - - A legjobb ANGOL NYELVKÖNYV !! - - - Kosárfonás blog

Egészségmegőrzés cikkek - - - Természetes étrendkiegészítők


MosogatógépekMosógépekMikrohullámú sütőkHáztartási gépekKerti gépek© 2009 Hordozókendős tapasztalataim ©

Külső hirdető cégeket is használunk hirdetéseink megjelenítésére. Ezek a cégek felhasználhatnak egyes adatokat (nem használhatják fel azonban nevét, e-mail címét vagy telefonszámát) ezen vagy más webhelyen végzett látogatásáról, annak érdekében, hogy megfelelő (és Önt érdeklő) hirdetéseket biztosíthassanak.
Ha további tájékoztatást szeretne kapni erről a gyakorlatról, kérjük, kattintson ide.
ok.hu angol nyelvkönyv Internet-work Távmunka Egészség Szilágyi család Távmunka Információs Lap Hordozókendő, kenguru Angol nyelvkönyv, angoltanulás Nyaralás horvátország, dél dalmácia, kemping, apartman horvátország Háztartási gépek, mosogatógép, mosógép, mosódió, hűtőgép, mikrohullámú, porszívó Kerti gépek, fűnyíró, sövényvágó, motorfűrész, láncfűrész, kapálógép, permetező Csikósmágnes a hűtőmágnes, huto magnes, hűtő mágnes Mondóka-tár, mondókák, versek, dalok, mesék gyerekeknek Segal Victor Timedesign generálkivitelezés Mamapakk AloeFloridaFLP Jelenet Csutkamanó Ersto Riedex Cukorfalat Kelleibt Judit-Jelenet Kunmadaras motor sport Bárdogdesign Economic Consulting Hungary